Seniorhunden

Når hunden bliver gammel, sker der en gradvis svækkelse af kroppen og dens funktioner. Hvor hurtigt disse ændringer indtræder, afhænger af en masse forskellige faktorer, herunder hundens størrelse, race og hvordan dens liv hidtil har været, er den blevet trænet meget med osv. . Man siger at hunden bliver senior hund omkring 6-8 års alderen.

Når hunden bliver ældre ændres dens energibehov, og for de fleste hunde betyder det, at de har brug for mindre mad end da de var unge. Det resulterer ofte i overvægt hos seniorhunden, og kiloene kan være svære at komme af med, når de først har sat sig på sidebenene. Det er vigtigt at holde øje med sin senior hunds vægt da overvægt giver en nedsat levealder, og kan derudover give en nedsat livskvalitet hos hunden.

Den ældre hund har lettere ved at miste muskelmasse og sværere ved at genopbygge det igen. Musklerne er med til at støtte skelettet og leddene, og det er derfor vigtigt at vedligeholde den ældre hunds muskulatur gennem både fornuftig motion og god kost. Ledbruskens og ledvæskens kvalitet falder, og risikoen for ledsygdomme, som eksempelvis gigt, stiger. Sådanne sygdomme er smertefulde og har en stor indvirkning på hundens livskvalitet, det er derfor vigtigt at de opdages og behandles. Ofte ses der muskelstivhed, halthed eller mindre lammelser hos den ældre hund. Hvis du oplever haltheder eller lammelser hos din hund, så bør du kontakte din dyrlæge.

Sanserne bliver svækket i takt med at hunden bliver ældre. Herunder ses blandt andet nedsat syn, lugtesans og hørelse – alle tre er vigtige for hundens evne til at opleve verden omkring sig. Dette kan betyde at hunden har brug for ekstra støtte fra ejeren, især når den er ude i ukendte omgivelser. I takt med at hunden bliver ældre kan det opleves at hunden bliver dårligere til at håndtere ydre påvirkninger, og at den har lettere ved at blive stresset.  Nogle ældre hunde kan få et nedsat behov for kontakt med andre hunde. Dette kan medføre forskellige adfærdsændringer forbundet med stress og angst, som eksempelvis øget aggression, uro, passivitet eller urenlighed. Har hunden smertevoldende sygdomme, som for eksempel gigt, kan dette også nedsætte dens tolerance over for stress.

Hos den ældre hund bliver huden  tør og mindre elastisk og dens evne til at gendannes bliver dårligere, og derudover kan pelsen blive mat og tynd. Da huden er den ydre barriere, kan nedsat modstandskraft i huden gøre, at sår heler dårligere, og hunden bliver mere modtagelig over for infektioner udefra.

Hvad kan jeg selv gøre for at give min seniorhund et godt liv?

Afpas din hunds motion med den mængde foder, du giver. Du skal for
alt i verden undgå, at din hund bliver overvægtig. En gammel hund bliver let passiv, hvis ikke du som ejer ikke søger for at holde den aktiv. Risikoen for, at hunden skal blive senil, øges også, hvis den er passiv. Motioner din hund hver dag i passende mængde. Gå ture sammen i naturen eller lav hundefitness.

Sørg for at holde din hunds sovested rent, tørt og varmt. Tænk på, at seniorhundens stofskifte nedsættes, og den derfor lettere kommer til at fryse.

Vær opmærksom på om din seniorhund har regelmæssig og normal afføring, og om den har let ved at tisse. Hvis hunden drikker mere, tisser mere eller hyppigere, eller hvis hunden har uregelmæssig eller unormal afføring, kan det være tegn på alvorlige sygdomme, og du bør derfor kontakte din dyrlæge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *