Stress hos hunde

Mange hunde lever i en konstant stresset tilstand, uden ejeren har den mindste anelse om det.

Hvordan opstår stress hos hunde?

De situationer, der typisk medfører kronisk stress er at vi inviterer til bolde- og pindekast med hunden, eller vi tager på lange cykelture og joggingture med hunden løbende ved siden af, eller at vi træner dagligt eller næsten dagligt, lydighed, agility e.l. Resultatet er, at hunden hver dag bliver fysisk overaktiveret og derved får den et alt for højt niveau af adrenalin og kortisol i kroppen. Niveauet er så højt, at det vil tage tre-seks dage at få ned på et normalt niveau igen. Problemet er, at det aldrig sker, fordi hunden allerede dagen efter udsættes for det samme høje niveau af fysisk aktivitet Hunden når altså aldrig at få sit stress niveau normaliseret inden næste aktivering.

En anden grund til kronisk stress kan være kroniske smerter fra fx gigt, svulster eller tandproblemer. Her kan hunden ikke håndtere situationen og få smerterne væk, hvilket vil stresse den. Øvrige årsager til kronisk stress er træklege, brydelege, alene hjemme, hårde træningsmetoder eller jævnlige skænderier i familien.

Hvordan påvirkes hunde fysisk og psykisk af dette?

Hunde reagerer på forskellige måder alt efter race og indvid. Man kan opleve at hunden bliver hyperaktiv, genstandsfikseret, gøende, trækkende, destruktiv, passiv, indadvendt, har tvangs handlinger, er ukontaktbar og/eller forvirret. Herudover er det normalt, at hunde kan få kort lunte ved kronisk stress.

Den umiddelbare reaktion på en stresspåvirkning er en øget aktivitet i det sympatiske nervesystem, hvilket medfører en frigivelse af hormonerne adrenalin og noradrenalin fra binyremarven. Disse hormoner gør hunden parat til kamp eller flugt ved at sende blodet fra fordøjelsesorganer og tarme ud til musklerne. Desuden øges hjertets pumpen og åndedrættet. Niveauet af adrenalin og noradrenalin bliver normaliseret i løbet af 3-6 dage.

Efter et stykke tid produceres og frigives også det steroide hormon kortisol fra binyrebarken. Det forstærker virkningen af adrenalin og noradrenalin og gør hunden klar til en længerevarende stress. Kortisol øger nedbrydning af protein og fungerer som insulinantagonist, hvilket medfører nedbrydning af muskel- og fedtvæv. Det betyder, at hunden skal spise en del for at opretholde sit væv og da en stresset hund, kan have svært ved at spise, er dette potentielt et stort problem. Niveauet af kortisol normaliseres først i løbet af 3 uger uden yderligere påvirkninger af stress.

Hvordan kan vi hjælpe hunden hvis den er blevet stresset?

Har du en stresset hund, er det ikke nok at droppe de fysisk krævende aktiviteter. Hunden skal også have stimuleret sine sanser, så de beroligende hormoner bliver aktiveret. Når I går tur, skal du fokusere mere på at gå stille og roligt og samtidig sørge for, at hunden får stimuleret sine sanser. Gå i et markant langsommere tempo, end I plejer, og lad hunden sanse og undersøge sine omgivelser mere koncentreret

Så for at få hunden ned i gear er det altså masser af gåture, hvor du lader hunden gå og snuse uden din indblanding eller igangsættelse af aktiviteter.

Tag en timeout på gåturen, og sæt jer ned og slap af sammen.  Stryg din hunds krop med rolige og harmoniske strøg.

Det at du stimuler din hund fysisk dagligt gennem berøring og massage øger udskillelsen af oxytocin, som giver ro, veltilpashed og velvære.

Hunden har behov for at aktivere det såkaldt parasympatiske nervesystem, der øger mængden af rolige hormoner. For at erstatte det høje fysiske aktivitetsniveau, som din hund har været vant til, kan du med stor fordel fokusere på øvelser i kropskontrol. Du kan nemt bruge naturen og miljøet, du færdes i. Lad hunden gå op på noget, eksempelvis en sten eller bænk. Lad den springe over noget, gå balance eller krybe under noget. Bare husk at det skal forgå stille og roligt.

Under øvelserne fokuseres der ikke på fart, men på langsomme bevægelser, hvor din hund skal koncentrere sig. Her trænes koordinering af både venstre og højre side af kroppen. Det giver en sund træthed, som giver en bedre og dybere søvn og øger din hunds generelle intelligens. Søvn er nødvendig for at restituere, øge læring og være klar til en ny dag. Hundens døgn er baseret på meget søvn og hvile. En hvalp skal sove 18-20 timer dagligt, en ung hund 14-18 timer, en voksen hund 14-16 timer, og ældre eller syge hunde op imod 18-20 timer.

Har du spørgsmål til dette indlæg eller vil du gerne have hjælp til ideer til sund aktivering af din hund er du altid velkommen til kontakte mig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *