Forslag til aktivering

Man får et langt bedre forhold til sin hund og man får en masse gode oplevelser sammen, ved at stimulere sin hund. Man får en velstimuleret hund, der føler sig værdsat, og man undgår, at hunden udvikler problemadfærd.
Det kan klares uden at man behøver at bruge en masse tid på det.

Aktiveringsøvelser kan groft inddeles 3 grupper:

Næsearbejde
Kropskontrol med balanceøvelser
Lydighedsøvelser og tricks.

NÆSEARBEJDE
At bruge næsen og løse opgaver er en rigtig god måde at aktivere sin hund på. Hunde har en fantastisk veludviklet lugtesans og hunden bruger en masse energi på at bruge denne sans.

I naturen bruger hunde langt den største del af deres tid på at finde mad. Det kan vi sagtens efterligne hjemme så lad ikke hunden få sit foder “gratis” i madskålen. Fodres hunden med tørfoder, kan man dele dens dagsrationer op i mindre portioner og anvende det til aktivering af hunden.

Man kan opbløde tørfoderet i vand tilsat lidt bouillon eller man kan anvende hundemad på dåse. Når tørfoderet er blevet opblødt, fyldes blandingen i tømte og rengjorte marvben og lægges i fryseren. Marvbenet gives til hunden i frossen tilstand, da den så bruger længere tid på at tømme den.

Aktivering indendørs.

Tørfoder smidt på gulvet i huset eller gemt alle mulige steder inde i huset. Gradvist kan man gøre det sværere ved at gemme dem bag puder, stoleben, eller man kan lægge dem lidt i højden f.eks. på en reol eller ved at gemme foderet i en kasse o.l.

Man kan komme en del af foderet i en ½ liters sodavandsflaske og lade hunden puffe og skubbe for at få det ud. Kom tørfoder i forskelligt aktivitetslegetøj (Lad aldrig hunden være alene med legetøj for skulle der gå noget galt, er det rart at være i nærheden).

Man kan også komme opblødt foder, dåsemad eller leverpostej i aktivitetslegetøj og komme det i fryseren – serveres for hunden i frossen tilstand.

Kom tørfoder i en tom, rengjort mælke-/ juicekarton. Den lukkes bedst muligt uden brug af tape. (Hvis det er en karton med skruelåg så husk at fjerne låget, da hunden kan få det galt i halsen) Selvom alle hunde har et naturligt behov for at flænse og rive, behøver man ikke at frygte, at man dermed lærer hunden at ødelægge ting, tværtimod tilfredsstiller man dens “naturlige” behov for at flå et bytte.

 

Finde godbidder under et krus:
I denne øvelse skal hunden lære at lugte sig frem til godbidden og skal samtidig også selv regne ud, hvordan den får fat i godbidden ud under kruset.
Læg en godbid under et krus. Vis hunden kruset og lad den selv opdage, at der er en godbid nedenunder. Det kræver koncentration at finde ud af, hvordan man får fat i godbidden! Hold øje med, at den selv kan finde ud af at vælte kruset. Hvis ikke, så vis den, hvordan man gør. Husk at bruge ordet SØGE. Dette ord skal hunde have printet ind i hukommelsen, så den altid forbinder ordet med noget spændende. Det er vigtigt at starte med et krus, som er meget nemt at vælte, f.eks. et plastik krus (de kan købes til billige penge i IKEA), der er højt, smalt, let og som står på et tæppe. Det kan hjælpe i starten, at det er et gennemsigtigt krus. Hvis det er meget svært for hunden at komme i gang med at løse opgaven, er det en god ide at finde de godbidder, som hunden bedst kan lide.

Når hunden er blevet god til at vælte, gøres øvelsen sværere og sværere. Det gøres ved, at genstanden over godbidden enten bliver lavere, tungere, bredere eller flyttes fra tæppe til glat gulv. Til sidst skal hunden finde godbidden under en tung tallerken.

Øvelsen kan også varieres ved at man øger antallet af krus. I starten lægges der godbidder under dem alle. Lad hunden arbejde sig frem og vælte krusene en ad gangen. Lad hunden arbejde i fred og vent med at rose og klappe den til øvelsen er helt færdig, så hunden ikke bliver forstyrret. Når hunden er blevet skrap til det, gøres øvelsen sværere ved kun at lægge godbidder under nogle af krusene – så skal hunden snuse sig frem til, hvilket krus, det kan betale sig at vælte.

Papæsker:

Tag en papkasse og krøl nogle avissider løst sammen og smid i kassen. Oveni smides lidt godbidder og hunden skal nu finde godbidderne imellem aviserne. Husk at tage hensyn til hundens størrelse, når der skal findes en papkasse.
Køkkenrullepap kan også bruges. Godbidden lægges i røret og begge ender lukkes med sammenrullet avispapir.

Pakke ud af klæde:

Man starter med at lægge en godbid under et udfoldet klæde (håndklæde/viskestykke der ikke er for stort). Hunden skal bruge snude og poter for at fjerne klædet og få fat i godbidden. Hvis den bider i stoffet, så afled den, “ikke ødelægge”, og hjælp den med at løse opgaven. Masser af ros når hunden finder godbidden. Gradvist øges sværhedsgraden:

Klædet foldes på forskellige måder rundt om godbidden, godbidden rulles ind i klædet. Til sidst rulles godbidden ind i klædet og der bindes en løs knude.

Aktivering i haven:

Foder/godbidder spredt ud på græsplænen eller gemt forskellige steder i haven.

En sjov og krævende leg for hunden kan også være at finde ting. Tag hundens yndlings legetøj med ud og leg lidt med det. Når hunden er ivrig efter at få fat i legetøjet, så kast det ind i noget højt græs eller gem det og lad hunden snuse og lede efter legetøjet. Når hunden finder legetøjet, roses og belønnes den med leg. Øvelsen kan gøres sværere ved at binde hunden af, imens man gemmer legetøjet. Prøv også at gemme legetøjet lidt i højden fx. at binde det fast en gren eller lægge det op på en sten.

Aktivering på gåturen:

De daglige gåture er et andet godt tidspunkt at aktivere hunden på. Smid godbidder på gåturen, som hunden skal finde. Det kan være godbidder smidt i højt græs, op ad skrænter, i bunker af blade, på større sten. Godbidder med hul i kan sættes på lave grene. På stranden kan man grave tørre godbidder lidt ned i sandet eller sprede det i områder med sten. Gør det nemt for hunden i starten at finde godbidderne og gør det kun gradvist sværere. For vandglade hunde vil det være en sjov udfordring at skulle finde godbidder i lavt vand. Denne øvelse kan også udføres med en balje fyldt med vand.

Er hunden uopmærksom på dig, kan du “pludselig blive væk” og hunden skal finde dig. Det lærer hunden at være opmærksom på, hvor du er henne. Husk at belønne hunden, når den finder dig. Er man flere med på gåturen, kan man skiftes til at gemme sig for hunden. Hvis hunden er uopmærksom, så prøv om du kan stikke af fra den i modsat retning. Beløn hunden, når den indhenter dig.

På gåturen er det oplagt også at samarbejde om nogle små øvelser som f.eks. øjenkontakt, sit, dæk, stå, plads og forblive i position i gradvis længere tid. Det kan være for at aflede opmærksomheden fra en anden hund eller bare for at få hunden til at fokusere på dig. Beløn hunden for at samarbejd

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *